TILPASNING AV ORTOPEDISKE SÅLER

OLAV TANCHE - NILSSEN, FYSIOTERAPEUT

Direkte telefon: 936 35 952

 

Hvorfor bruke slike såler?

Det er et faktum at 70 – 80 prosent av alle mennesker har feilstillinger i føttene som kan føre til en rekke plager. Det ideelle for den menneskelige fot er å gå på sand eller annet underlag som former seg etter foten og gir stabilitet i ankelleddet. De fl¬este av oss går daglig på betong, stål eller andre harde underlag som presser foten inn i en unaturlig stilling. Dette medfører eller forverrer feilstillinger. Disse stillingene forplanter seg som en trekkspilleffekt opp i kroppen, og kan medføre feilbelastning og smerter i ankler, knær, hofter, rygg, nakke og skuldre. En stor andel av sykefraværet i Norge i dag er relatert til slike plager.

Arbeidstagere med smerteproblematikk er mindre produktive enn sitt potensiale. I tillegg er det ødeleggende for trivsel på arbeidsplassen. Også arbeidstakere som har lite smerter og aldri sykemelder seg kan på grunn av feilstillinger over tid utvikle plager som gjør arbeidet vanskelig. Det er dokumentert at veltilpasset fottøy reduserer tretthetsfølelsen under og etter en arbeidsdag.

 

 

Hva er Formthotics såler?

Dr Charlie Baycroft fra New Zealand har over en årrekke utviklet Formthotics for å gi nøytral stilling og stabilitet i ankel selv på harde underlag. Dette vil redusere feilbelastning, motvirke smerter og gjøre fottøyet mer komfortabelt. Sålene tilpasses og formes til den enkeltes føtter. Høyre og venstre side tilpasses individuelt da det ofte forekommer sideforskjeller. Sålen tilpasses ved en varmeprosess der sålen former seg etter fot og fottøy. Det er mulig å tilpasse sålene ytterligere ved bruk av kiler og pelotter. Det er svært sjelden dette er nødvendig, men noen ganger må dette gjøres for å få en optimalt tilpasset såle. Vanligvis er dette bare aktuelt for arbeidstagere med større feilstillinger i føttene. Alle sålene fra Formthotics er isolerende. Ved bruk blir føttene mindre påvirket av ytre temperaturendringer.

 
Naturopat, ernæringsterapaut/øreakupunktur, fotsoneterapi